Wejdź na stronę
Śledzenie trasy
Możesz tworzyć dowolną liczbę śledzeń, w tym działających jednocześnie.
Na przykład możesz utworzyć śledzenie na całą podróż, które działa nieprzerwanie. Jednocześnie możesz utworzyć śledzenie na trzygodzinny szlak.
Jasne, że przez te trzy godziny oba śledzenia będą fizycznie pokrywać się. Ale to różne śledzenia, a w drugim będą tylko te trzy godziny.
Możesz uruchamiać i zatrzymywać śledzenia. Tworzysz śledzenie, potem je uruchamiasz, a kiedy trzeba - zatrzymujesz. Potem możesz uruchomić je ponownie.
Na przykład masz w trakcie podróży kilka szlaków. Możesz utworzyć śledzenie dla każdego z nich. Ale możesz też utworzyć wspólne śledzenie szlaków. Będziesz je uruchamiać przed każdym szlakiem i zatrzymywać, gdy szlak się skończy.
W takiej konfiguracji możesz mieć trzy jednocześnie działające śledzenia:
- śledzenie na całą podróż;
- śledzenie na dany szlak;
- wspólne śledzenie szlaków.
Na filmie użytkownik tworzy śledzenie na całą podróż, na szlak nr 1 i na wszystkie szlaki. Potem uruchamia wszystkie trzy śledzenia, a następnie zatrzymuje wszystkie.
Jeśli działa choć jedno śledzenie, na ekranie startowym zobaczysz czerwony przycisk z napisem "ON".
Śledzenie działa tylko przy uruchomionej aplikacji:
- jeśli zminimalizujesz aplikację, śledzenie będzie działać dalej;
- jeśli zamkniesz aplikację, śledzenie się zatrzyma;
- jeśli zamkniesz aplikację z działającym śledzeniem, a potem znów ją uruchomisz, śledzenie będzie działać dalej.
Mapa i galeria
Śledzenie możesz oglądać na mapie i jako galerię.
Możesz edytować nazwę i zmieniać zdjęcie tytułowe.
Możesz dodawać zdjęcia do galerii i usuwać je z niej.
Możesz dodawać zdjęcia do śledzenia. Jeśli korzystasz z urządzenia mobilnego z systemem iOS, możesz po prostu nie odznaczać pola "automatycznie dodawaj zdjęcia". Wtedy zdjęcia, które robisz w trakcie działania śledzenia, będą dodawane automatycznie.
Oczywiście w każdej chwili możesz edytować galerię i usunąć to, co niepotrzebne.
Niestety na urządzeniach z Androidem automatyczne dodawanie zdjęć nie zadziała. Technicznie jest to możliwe, ale Google ma bardzo surowe zasady dotyczące swobodnego dostępu do zdjęć, jaki daje aplikacjom. Nasza aplikacja nie mieści się w uprawnieniach Google. Ale zdjęcia możesz dodawać ręcznie na dowolnym urządzeniu.
Zwróć uwagę, że urządzenia mobilne nie zawsze dodają współrzędne geograficzne do zdjęć. Zezwolenie ustawia się w ustawieniach twojego urządzenia, w miejscu zależnym od platformy i modelu. enot66 koryguje geolokalizację zdjęć, nawet jeśli twoje urządzenie jej nie ustawia, ale lepiej sprawdzić ustawienia.
Eksport
Możesz eksportować śledzenia, żeby pokazać je znajomym. Otrzymasz wtedy link do wyeksportowanej galerii. To zwykły link, wyglądający mniej więcej tak: enot66.com/r/erdfrd.
Można go otworzyć w zwykłej przeglądarce. Jeśli twoi znajomi korzystają z aplikacji enot66, mogą dodać link w oknie "Śledzenia znajomych" i oglądać śledzenie w aplikacji.
Pamiętaj, że eksportując śledzenie, czynisz je potencjalnie dostępnym dla całego internetu. Nie eksportuj śledzeń, których nie chciałbyś pokazywać pewnym osobom.
Oczywiście w każdej chwili możesz usunąć zarówno śledzenie lokalne, jak i udostępnione. Jeśli usuniesz śledzenie lokalne, które zostało udostępnione, udostępnione również zostanie usunięte.
Udostępnione śledzenie ma nieco inną ikonę "Udostępnij". Na liście śledzeń widzisz, które są udostępnione.
Platformy
Możesz zainstalować aplikację na iOS lub Androida albo wejść na stronę.
Strona pomaga tylko w planowaniu, bo towarzyszenie w podróży zależy od tego, gdzie się znajdujesz, a z komputerem w ręku zwykle nikt nie chodzi.
Wejdź na stronę
Strona nie jest przeznaczona do urządzeń mobilnych i nie obsługuje funkcji towarzyszenia w podróży. Skorzystaj z aplikacji mobilnej dla swojej platformy.